Die ou met die snor by die bar

Jack Parow en Theunis Engelbrecht

In september 2015 verschijnt bij uitgeverij Penguin SA Die ou met die snor by die barde autobiografie van de Zuid-Afrikaanse kletsrymer Jack Parow.

 

Wie is Jack Parow?

Zuid-Afrika leerde Jack Parow (pseudoniem van Zander Tyler) in 2009 kennen door zijn samenwerking met populaire bands als Die Antwoord, Die Heuwels Fantasties en Fokofpolisiekar. Een jaar later brak de man met de pet en de grote snor ook in Nederland door met de aanstekelijke hit ‘Cooler as ekke’. Sindsdien is Parow een graag geziene gast op Nederlandse en Belgische poppodia. Hij trad onder meer op tijdens Lowlands en Pukkelpop, was drie keer te zien in het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ en trok in 2014 volle zalen in onder meer De Melkweg (Amsterdam), Tivoli (Utrecht) en Het Patronaat (Haarlem). Sinds 2010 staat Jack Parow onder contract bij het toonaangevende Nederlandse hiphoplabel TopNotch. In 2014 bracht hij zijn meest ambitieuze cd tot dusver uit, het dubbelalbum Nag van die lang pette.

 

Wat kunnen de lezers verwachten?

In zijn autobiografie Die ou met die snor by die bar geeft Parow openhartig antwoord op vragen die hem door zijn fans vaak worden gesteld, zoals: hoe is het leven in Parow nu echt, welke brandy is de lekkerste, is het waar wat ze zeggen over mannen met lange petten, en hoe heb je het voor elkaar gekregen dat een supermodel jóuw vriendin wil zijn? Hij vertelt vol liefde en deernis over zijn jeugd in Bellville en laat zien hoe een eenvoudige jongen uit de suburbs van Kaapstad kon uitgroeien tot een internationale ster. Daarbij gaat hij controversiële onderwerpen niet uit de weg. Hij gaat bijvoorbeeld uitgebreid in op zijn drankgebruik en het effect dat dit op zijn lichaam en zijn loopbaan heeft. Ook staat hij voor het eerst zijn critici te woord, die zich onder het mom van fatsoen vaak genadeloos uitlaten over Parows ongepolijste taalgebruik en zijn volkse imago. En hij betoont zich een hartstochtelijk pleitbezorger voor zijn taal, het Afrikaans, dat hij uit de handen van de puristen wil halen en als een levende, hippe straattaal de 21e eeuw in wil stoten.

Die ou met die snor by die bar, geschreven door Jack Parow i.s.m. journalist Theunis Engelbrecht, wordt gekenmerkt door de typische Parow-stijl die zijn fans kennen van zijn songteksten: rauw, doorspekt met vloekwoorden en slang, tragi-komisch en soms, in al zijn directheid, onverwachts wijs, ontroerend en innemend. Voor Parow-fans én iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van de moderne popcultuur bevat het boek een schat aan informatie. Zo vertelt Parow uitvoerig over de ontstaansgeschiedenis van zijn belangrijkste songs en video’s. Ook bevat het boek zo’n 25 volledige songteksten. Dit ongetwijfeld tot grote vreugde van zijn fans, omdat deze teksten niet in de boekjes bij zijn cd’s zijn opgenomen. Nu het eindelijk mogelijk is om de teksten rustig te lezen, wordt voor het eerst duidelijk hóe rijk, diep en creatief Parows songs werkelijk zijn.

Voor zijn Nederlandse fans hebben de songteksten een extra dimensie, omdat zij vaak gefascineerd zijn door het Afrikaans als taal. Niet voor niets krijgt Parow van zijn Nederlandse fans telkens weer de vraag of hij hen niet wat Afrikaans wil leren. Nog een aspect dat speciaal Nederlandse lezers zal interesseren, zijn de hoofdstukken die gaan over het verloop van Jack Parows loopbaan in Nederland, van het eerste succes in 2010 tot zijn ijzersterke come-back in 2014. De genoemde shows en venues zullen vast en zeker veel herinneringen oproepen. Uiteraard wordt het boek uitgebreid met foto’s verlucht.

Jack Parow komt in februari 2016 naar Nederland voor een uitgebreide toernee. Daarna komt hij opnieuw naar Nederland voor het Festival voor het Afrikaans, dat in april 2016 in Amsterdam wordt gehouden, en voor een optreden tijdens het Zwarte Cross-festival in juni.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

13.02 | 08:47

Ek doen dit graag, Johan!

...
12.02 | 12:33

Dank je wel, Xiomara!

...
12.02 | 12:27

Week van de Afrikaanse roman zit nog vers in mijn geheugen! Bedankt voor al je harde werk en inspiratie!

...
11.02 | 21:58

Harde werk dié! Doe zo voort, Ingrid:)

...
Je vindt deze pagina leuk