Permanente ink

Carina Diedericks

Lapa Uitgewers

Eerste druk: 2011

Vierde druk: 2014

Tweede prijs in de Lapa Jeugroman Kompetisie 2011

ATKV-Kinderboekprys 2012

 

Opzij, Deon Meyer! Carina Diedericks schrijft een volwassen spanningsverhaal voor tieners.

 

Carina Diedericks is een van de productiefste en succesvolste schrijvers van jeugdboeken in het Afrikaans. Met Permanente ink heeft zij een thriller afgeleverd die voldoet aan alle eisen van het genre. Er is een seriemoordenaar, een rechercheteam dat in een race tegen de klok probeert om de volgende moord te verijdelen, een profiler, en een verrader in politiekringen die gevoelige informatie doorspeelt naar de media, waardoor de zoektocht naar de dader nog moeilijker wordt gemaakt.

Het verhaal speelt zich af op een middelbare school in Kaapstad. Sinds enkele maanden is er in de omgeving een seriemoordenaar actief die het voorzien heeft op verliefde stelletjes. Elke keer wordt het meisje door messteken om het leven gebracht, terwijl de jongen wordt vergiftigd. Als ze worden gevonden, liggen ze steevast hand in hand – verbonden in de dood. Vandaar dat de media naar de dader verwijzen als de ‘Romeo-en-Julia-moordenaar’…

De hoofdpersonen van het verhaal zijn Zelda, Amir, Werner en Robert, vier scholieren die om verschillende redenen geregeld in botsing komen met de leraren van de school. Terwijl haar ouders ruzie maken, droomt Zelda van een carrière als filmmaakster, in de voetsporen van Sophia Coppola, en is ze tijdens de les voortdurend bezig om scenario’s uit te denken. Amir komt uit de Bo-Kaap, de moslimwijk van Kaapstad, en hij is in staat om elke computer te kraken – ook de server van school, waarop hij in een oogwenk cijfers kan ophogen en hele puntenlijsten kan laten verdwijnen. Werner heeft het moeilijk met de dood van zijn moeder en het drankmisbruik van zijn vader. En Robert lijkt zo’n stoere bink, maar hij keert elke middag terug naar een huis waar alleen zijn hond en een kindermeisje op hem wachten. Omdat hun ouders het te druk hebben met hun eigen levens, vormen Zelda, Amir, Werner en Robert een makkelijke prooi worden voor de Romeo-en-Julia-moordenaar…

Als ze weer eens door de rector van de school, meneer Marais, op het matje worden geroepen, krijgen ze een taakstraf opgelegd: samen moeten ze het Oude Internaat opknappen, een verwaarloosd Victoriaans gebouw met een duistere geschiedenis. Ook moeten ze zich onderwerpen aan een sessie bij de schoolpsycholoog, Robert Burke. Burke lijkt een fijne man, maar Werner vertrouwt hem niet, omdat hij Burke een keer bij het Oude Internaat heeft gezien samen met een stelletje dat kort daarna vermoord zou worden. En Amir ontdekt dat de echte dokter Burke al in 1984 is overleden. Dus wie is deze man?

Intussen raken Zelda en Amir verliefd op elkaar. Tot ergernis van Robert, die Zelda graag voor zichzelf had willen hebben. En tot woede van de Romeo-en-Juliamoordenaar, die niet Zelda en Amir, maar Zelda en Werner op het oog had als het volgende liefdespaartje dat hij tegen de wreedheid van de volwassen wereld zou willen beschermen. Als er tijdens een schoolfeest een handgemeen ontstaat tussen Robert en Amir, komt dokter Burke tussen beiden en stuurt hij Amir weg. Onderweg naar huis wordt Amir neergeslagen. Net voor hij het bewustzijn verliest, meent hij de stem van dokter Burke te horen.

De volgende dag gaat het viertal, geholpen door Zelda’s vriendin Mia, aan de slag in het Oude Internaat. In dit oude Victoriaanse gebouw met zijn verborgen kamers komen de gebeurtenissen tot een climax. Gelukkig is het rechercheteam, dat hard heeft gewerkt om de zaak op te lossen, net op tijd om een bloedbad te voorkomen. Daarbij is een heldenrol weggelegd voor agent Jantjies, de onfortuinlijke politieman die informatie over de zaak aan de pers heeft doorgespeeld, maar die zich door zijn dappere optreden weet te revancheren. Na alles wat ze samen hebben meegemaakt, zijn Zelda, Amir, Werner, Robert en Mia aan het einde van het verhaal echte vrienden geworden en lijken er niet één, maar zelfs twee stelletjes te zijn ontstaan.

Permanente ink is een vlot geschreven genrethriller, waarin trefzeker gebruik wordt gemaakt van de culturele verscheidenheid die Kaapstad heeft te bieden. De spanning tussen verschillende culturen is een onderliggend thema. De personages maken een ontwikkeling door, waarbij vooral de loutering van pestkop Robert en het eerherstel voor agent Jantjies voor een bevredigende afloop zorgen.

Het perspectief ligt nu eens bij één van de kinderen, en dan weer bij de volwassenen, zoals het schoolhoofd, meneer Marais, inspecteur Liebenberg die het onderzoek leidt, en de lugubere dokter Burke. Het verhaal wordt afgewisseld met andere soorten teksten, zoals krantenberichten, passages uit een dagboek en een chatsessie. Daarnaast zijn de dialogen snel en humoristisch, en weet Diedericks de jongerentaal goed te treffen. Structuur en stijl geven het boek daardoor een lekker eigentijds karakter.

Het sterkste punt is echter de aansluiting bij de genrekenmerken van de volwassen thriller, waarbij de naam van de bekende Zuid-Afrikaanse misdaadschrijver Deon Meyer als eerste in gedachten komt, terwijl in het boek zelf ook verwezen wordt naar de tv-serie CSI. Permanente ink  is een stevige thriller die tieners serieus neemt en die een goede opmaat vormt naar de beste spanningslectuur voor volwassenen.

 

Over de schrijfster

Carina Diedericks-Hugo (1977) werd geboren in Pretoria en groeide op in Kaapstad. Na haar middelbare schooltijd, waarvan ze een deel als exchange student in Boston (VS) doorbracht, studeerde ze International Studies (BA, cum laude), Afrikaans en Nederlands (BA Hons, cum laude) en Journalistiek (MPhil, cum laude) aan de Universiteit van Stellenbosch. Ze woont in Stellenbosch, in het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnstreek.

 

Diedericks is in eigen land heel populair als schrijfster van kinder- en jeugdboeken. Haar @Thomas-reeks is bewerkt tot een tv-serie voor KykNET (2013-2104).

Bekijk hier de trailer van het tweede seizoen van @Thomas.

 

Prijzen:

Winnaar Insig/MTN Woordfees Skrywerskompetisie, 2000

Winnaar Bloemfontein 'Skywersvereniging' Skrywerskompetisie, 2000

Finalist Sanlamprijs voor Jeugdliteratuur, 2002

Finalist MER-prijs voor jeugdliteratuur, 2004

ATKV-Kinderboekprys 2005 voor Koning Henry

ATKV-Kinderboekprijs 2006 for thomas@sms.net

ATKV-Kinderboekprijs 2007 voor Operasie M.i.a.a.u en Nagmerrie.Net

ATKV-Kinderboekprijs 2012 voor Permanente ink

 

Titels:

Oogkontak, Contentlot, 2001

thomas@moord.net, Lapa, 2001

thomas@virus.net, Lapa, 2002

Koning Henry, Tafelberg, 2003

thomas@sms.net, Lapa, 2003

Thomas@aqua.net, 2004

Liefde, natuurlik, Lapa, 2004

Nagmerrie.Net, Lapa, 2005

Njammies!, Human & Rousseau, 2005

Operasie M.i.a.a.u (Die Magtige Internasionale Anti-Aapskeloerders-Unie), Human & Rousseau, 2005

Thomas@aksie.net, Lapa, 2007

Die verdrinking van Josua van Eden, Umuzi, 2008

Skerpioen.net, Lapa, 2009

Thomas@geraamte.net, Lapa, 2009

Thomas@rock-ster.net, Lapa 2011

Permanente ink, LAPA, 2012

Thomas @vrees.net, LAPA 2013

Receptie

"Het jou ma al vir jou gesê jy moet nou onmiddellik die boek neersit om te gaan slaap, dan sit jy dit net neer tot sy uit die kamer is en skakel vinnig weer die lig aan om verder te lees? Presies. Permanente Ink trek jou soos ’n magneet!

Hier’s bloed, moordenaars, moord, liefde en die Romeo-en-Juliet-moordenaar is besig. Hy/sy dink dit is die beste manier om iemand te keer om seer te kry as gevolg van die liefde."

Die Huisgenoot, 28 juli 2012

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

13.02 | 08:47

Ek doen dit graag, Johan!

...
12.02 | 12:33

Dank je wel, Xiomara!

...
12.02 | 12:27

Week van de Afrikaanse roman zit nog vers in mijn geheugen! Bedankt voor al je harde werk en inspiratie!

...
11.02 | 21:58

Harde werk dié! Doe zo voort, Ingrid:)

...
Je vindt deze pagina leuk